27 juni 2015
a
A
25 juni
Lekuk Maly-Gdansk
‘s Morgens om 9.00 u. vertrokken en rond de klok van 4 aangekomen op camping Stogi gelegen in een bos aan de Oostzee bij Gdansk. Voor de deur vertrekt een tram naar het 7 km verder gelegen centrum, mooie wandeling voor morgenvroeg.
26 juni
Gdansk
Om 7.00 u. te voet vertrokken naar de Glowne Miasto en de Stare Miasto, de 2 stadsdelen die het hart van Gdansk vormen. Er wonen rond de 450.000 mensen. Het openbaar vervoer kent hier tram, trein en autobus. Opvallend zijn de schone straten. In vergelijking met Nederlanders zijn de Polen erg gedisciplineerd. Zwerfafval wordt in afvalbakken gegooid en wachten tot het licht op groen staat bij oversteken door voetgangers is meer regel dan uitzondering. Natuurlijk is er bij gebouwen en wegen veel achterstallig onderhoud maar wat wordt er keihard gewerkt om die achterstand in te halen.
Als de wegen net zo goed geteerd worden als de longen van de Polen ligt er binnen no time een prima asfalt netwerk, tjongejonge wat wordt er hier veel gerookt.
Dat de stad na WO II weer helemaal in de oude staat is herbouwd is een feit, de uitstraling is er echter een van een oude Hanzestad die honderden jaren geleden is ontstaan. Direct na de middag ben ik weer, maar nu met Rian vertrokken naar de oude stad, met de tram.
Gelegen aan de Motlawa rivier ligt een van de meest karakteristieke gebouwen van de oude stad bekend onder de naam ‘De Kraan”. Dit Middeleeuwse gebouw/instrument werd al lopend door werklieden bediend en kon wel tot 4 ton tillen uit/in vrachtschepen. Elke zichzelf respecterende wereldstad schijnt tegenwoordig een reuzenrad te moeten hebben vanwaar je uit de schuitjes de stad kunt overzien, een lelijk ding dat afbreuk doet aan de vele prachtige gebouwen die de stad rijk is. Morgen gaan de we musea en andere bezienswaardigheden bezoeken.
27 juni
Gdansk
Om 10.30 nemen we de tram naar Gdansk en slenteren door de prachtige straten, bezoeken kerken, monumenten en musea. De lunch wordt een aangename verrassing. Een mooie Chianti Classico vergezelt onze heerlijke lunch en tevreden vertrekken we weer naar onze ‘home’. Morgen vroeg op om naar het de grens met Duitsland te vertrekken aan de Oostzee naar het natuurgebied Wolinski ParkNorbowy.
Tags: Gdansk